Provincie Drenthe krijgt eerste duurzame sluisdeuren

08 mrt 2012

Maandag 12 maart worden in de Spaarsluis in het Kanaal Erica – Ter Apel vier composiet sluisdeuren geplaatst. De provincie Drenthe heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor sluizen. Composiet sluisdeuren zijn daar onderdeel van. Gedeputeerde voor verkeer en vervoer Henk Brink plaatst de eerste sluisdeuren.

Composiet is een bijna onderhoudsvrij kunststofmateriaal. Het is vele malen sterker dan staal, hout of beton. Het kan niet roesten of rotten. Omdat composiet sluisdeuren lichter zijn dan deuren van traditioneel materiaal, kan ook de ophanging lichter worden uitgevoerd. De sluisdeuren zijn ontwikkeld door Fibercore Europe uit Rotterdam, in samenwerking met de afdelingen Wegen en Kanalen van de provincie Drenthe en de provincie Groningen.


De sluis maakt de sluis maakt gebruik van twee opslagbekkens. Hierin wordt water dat bij traditionele sluizen naar lager gelegen gedeelten wegstroomt, tijdelijk opgeslagen. De waterbesparing ten opzichte van een traditionele sluis bedraagt daardoor ca. 50%. De sluisdeuren worden geplaatst op maandag 12 maart, van 09.30 uur tot ca. 10.30 uur. De heer Jan Peeters, directeur van Fibercore Europe en bedenker van de sluisdeuren, geeft uitleg over de specifieke eigenschappen van het materiaal.

Nieuwsarchief