Proef met energieopwekkend tril-asfalt in Drenthe

21 jan 2011

Het project om energie opwekken door trillingen onder het wegdek op te vangen heeft de Mooi Nederland publieksprijs gewonnen, ter waarde van 10.000 euro. Er komt een proefproject op de N34 tussen Drenthe en Hardenberg.

Het project is een samenwerking van de universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw, waarbij onder het wegdek van de N34 zogeheten piëzo-elektrisch materiaal wordt aangelegd dat onder druk van het verkeer elektrische spanning creëert. Hiermee worden vervolgens lichtmasten en verkeers(informatie)borden langs de weg van energie voorzien. Het idee van een energielandschap zonder ruimtelijke impact, spreekt kennelijk tot de verbeelding.

Burgers konden online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Het winnende project wist met 2.629 stemmen een overtuigende eindzege te boeken. De tweede plek kwam toe aan het project ‘Energieke integratie stad en landschap’ (1.619 stemmen). Het project ‘Duurzame energiewinning uit het Nationaal Landschap Noordoost Twente’ eindigde met 1.400 stemmen op de derde plaats. In totaal werd er tussen 4 november en 31 december 10.406 keer gestemd.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nieuwsarchief