Plan voor zonnecellen op Friese stallen en bedrijfsgebouwen

13 okt 2011

De doelstelling van de provincie Fryslân om in 2015 50 megawatt aan zonne-energie op te wekken, kan makkelijk gehaald worden als er zonnepanelen worden geplaatst op de daken van stallen en bedrijfsgebouwen. Dat stelt het Leeuwarder adviesbureau Atelier Fryslân in een rapport dat woensdag werd overhandigd aan gedeputeerde Hans Konst.

Volgens Atelier Fryslân is een productie van 327 megawatt mogelijk met de plaatsing van zonnecellen op ligboxstallen en nog eens 399 megawatt als deze ook op bedrijfsgebouwen geplaatst worden. Volgens het adviesbureau verstoren zonnepanelen op daken daarnaast het landschap niet, zoals zonnecollectoren in weilanden of op dijken dat wel doen.

De provincie Fryslân heeft aangegeven enthousiast te zijn over de plannen, maar wijst erop dat ze momenteel onuitvoerbaar zijn door landelijke regelgeving. Deze verhindert onder andere dat boeren stroom aan hun buren leveren. Daarnaast zijn Nederlandse energiemaatschappijen niet verplicht alle geproduceerde stroom af te nemen, zoals in andere landen.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief