Oproep Crone op Beurs voor stimulans duurzame energie en watertechnologie

25 aug 2010

Burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone opent donderdag 26 augustus aanstaande om 9.00 uur de internationale Beurs (Beursplein 5) in Amsterdam met een gongslag. Deze dagelijkse gongslag is een eeuwenoude traditie op de beurs als startsein van de handel. In een verklaring aan de beurshandelaren doet burgemeester Crone daarmee een oproep voor robuust Europees en nationaal beleid voor stimulering van duurzame energie en watertechnologie.

De gemeente Leeuwarden wil uitgroeien tot een economisch sterke en duurzame stad. Het Leeuwarder college van b. en w. wil een bijdrage leveren door in te zetten op duurzame energie en watertechnologie. Niet alleen wil de stad doorgroeien als City of Water Technology; ook wil Leeuwarden in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. "Last but not least" wil het Leeuwarder college minimaal 500 groene banen realiseren voor 2015.

Dit kan de stad alleen bereiken door flankerend beleid vanuit de EU en de nationale overheid. Al geruime tijd werken Noordelijke marktpartijen, kennisinstellingen en overheden samen in Energy Valley verband. En ook t.a.v. watertechnologie wordt vanuit de Water Alliance eendrachtig samengewerkt. Het is nu tijd dat de nationale overheid voor consistent en robuust beleid kiest om kansen t.a.v. duurzame energie en watertechnologie te benutten.

Want door te blijven inzetten op watertechnologie en duurzame energie kan Nederland sterker dan ooit uit de economische crisis komen. Watertechnologie en duurzame energie zijn onderwerpen die perspectief bieden voor onderwijs, bedrijvigheid, burger en overheid.

In Leeuwarden geloven ze in ieder geval in de kansen die watertechnologie en duurzame energie bieden. Zo wordt de komende vijf jaar 7,5 miljard in duurzame energie geinvesteerd in de Energy Valley regio. En ook de export van watertechnologie-gerelateerde producten en diensten biedt veel kansen; de jaarlijkse groei van de markt -van 425 miljard euro- wordt geschat op 11%. De eerste successen heeft Leeuwarden als stad inmiddels geboekt. Wetsus is uitgegroeid tot een Europees academisch top instituut. Nieuwbouwwijken worden voorzien van biogas. Innovatieve bedrijvigheid rond o.a. elektrische tractie, LED verlichting, biogas, waterzuivering, membranen en zonnestroom start in Leeuwarden. En steeds meer kenniswerkers weten hierdoor Leeuwarden te vinden.

Leeuwarden is als stad blij dat Noord-Nederland de handen ineen heeft geslagen. Ook de nationale overheid en de EU steunen ons veelvuldig. Kansen worden benut en nieuwe ideeen worden ontwikkeld. Maar er is de komende jaren nog veel werk aan de winkel om een internationale koploperspositie t.a.v. duurzame energie en watertechnologie te kunnen vervullen.

Burgemeester Crone roept de nationale overheid en bedrijfsleven, juist in tijden van krimp en bezuiniging, dan ook op te blijven investeren in duurzame energie en watertechnologie.

 
Bron: gemeente Leeuwarden

Nieuwsarchief