Onthulling 50ste oplaadpunt elektrisch varen in Fryslân

20 sep 2011

Friese ondernemers maken steeds meer gebruik van de subsidieregeling voor een elektrisch oplaadpunt. Maandagmorgen 19 september opende gedeputeerde Jannewietske de Vries het 50ste oplaadpunt bij Jachthaven Lunegat in Kollum. Voor eigenaar Rob Meijer is het oplaadpunt een aanvulling in zijn haven aan het Dokkumerdiep. "Toen ik van de subsidieregeling hoorde, ben ik direct in gestapt. Ik verdien niet aan de stroom, maar wel aan tevreden gasten."

De provincie Fryslân wil nog voor de zomer van 2012, 200 oplaadpunten in de provincie Fryslân hebben. Op dit moment varen er ruim 400 elektrische boten in Fryslân. Maar naar verwachting groeit dat aantal de komende jaren. Met 200 oplaadpunten is er in de provincie een goede basis voor elektrisch varen. Alle nieuwe oplaadpunten hebben een aansluiting voor krachtstroom. Daardoor kunnen ook de grotere elektrische schepen bij de nieuwe palen worden opgeladen.

Elektrisch varen is schoon , fluisterstil en heeft veel voordelen. Het levert een grote winst op voor natuur en milieu, maar ook voor het eigen vaarplezier. Dat zouden alle watersporters moeten weten. Met aantrekkelijke subsidies stimuleert de provincie elektrisch varen. Zo betaalt de provincie tot 50% van de aanlegkosten voor een oplaadpaal (met een maximum van 5.000 euro). Daarnaast is er opnieuw subsidie beschikbaar voor de ombouw van ongeveer 20 verhuurschepen naar een elektrische of hybride aandrijving.

Fryslân is de proeftuin als het gaat om elektrisch varen. Dat past bij de watersportprovincie van Nederland. In samenwerking met verschillende partijen, gemeenten en Rijk wil de provincie het elektrisch en hybride varen stimuleren. De Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF) speelt daarbij een belangrijke rol tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Bron: Provincie Fryslân

 

Nieuwsarchief