Ondergrondse gasopslag stuit op weerstand

19 okt 2010

Inwoners van Pieterburen en Eenrum maken zich grote zorgen over plannen voor ondergrondse opslag van aardgas in hun omgeving. Dat bleek maandagavond tijdens een door enkele honderden mensen bezochte informatiebijeenkomst in Eenrum.

Tijdens deze bijeenkomst gaf het Franse energiebedrijf EDF een toelichting op zijn plannen om te onderzoeken of er in zoutholtes aardgas kan worden opgeslagen. Het gaat om een strategische buffer die kan worden aangesproken in periodes van strenge kou, waarin veel vraag is naar aardgas. De plannen verkeren nog in een pril stadium. Er moet nog een vergunning worden aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.
Inwoners van Pieterburen en Eenrum lieten weten grote bezwaren te hebben. Ze vrezen geluidsoverlast, aantasting van de natuur, bodemdaling en planschade. De provincie Groningen liet weten geen principiële bezwaren te hebben tegen ondergrondse gasopslag, maar gedeputeerde William Moorlag is tegen een forse industriële installatie. Ook vindt de provincie de natuur te kwetsbaar voor het project.

Nieuwsarchief