Oliewinning bij Schoonebeek wordt hervat

24 jan 2011

De winning van aardolie in het veld bij Schoonebeek wordt hervat. Maandag geeft minister Maxime Verhagen daarvoor het startschot. Ook tussen 1948 en 1996 werd in Schoonebeek olie gewonnen. Tot afgelopen december lag de winning stil. Toen werd bij een proef met succes olie uit de grond gehaald.

Tot 1996 werd in Schoonebeek olie gewonnen met zogeheten jaknikkers. De winning van de dikke en taaie olie werd gestopt omdat het niet meer rendabel zou izjn. Inmiddels zijn er nieuwe technieken ontwikkeld waarbij de olie kan worden verdund. Dat gebeurt onder andere met stoom. Ook de pompen leveren een hoger rendement en dat deed in 2007 de NAM besluiten om de oliewinning te hervatten. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de installaties.

In de komende 25 jaar verwacht de NAM zo’n 120 miljoen vaten olie naar boven te halen. Dat is lang niet genoeg voor het verbruik in Nederland. Tot dusver zijn er in het veld al 250 miljoen vaten gewonnen. In totaal bevat het veld in Schoonbeek een miljard vaten olie, maar er wordt verwacht dat zo’n 600 miljoen vaten ook met de huidige technieken nog niet kunnen worden gewonnen. De olie die de NAM dit jaar uit de grond wil halen, wordt afgevoerd naar een raffinaderij in het Duitse Lingen.

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Emmen  zorgt voor water dat kan worden gebruikt voor het verkrijgen van het stoom. Er wordt ook elektriciteit opgewekt bij het verhitten van het water om er stoom van te maken. Tien procent van die stroom wordt gebruikt voor de oliewinning en de rest wordt geleverd aan het openbare net. Op achttien locaties zal de olie worden gewonnen en tijdens de aanleg van de installaties zullen honderden mensen aan het werk zijn. Als de productie volledig op gang is, blijven daar nog vijftig tot tachtig mensen van over.

Bron: RTV Drenthe

Nieuwsarchief