Off Shore Windenergie

14 mrt 2008

Off Shore windenergie is een nieuwe uitdaging en een enorme nieuwe kans voor de Nederlandse economie. Nederland heeft op het gebied van windmolens die aan land staan de boot falikant gemist, maar met windmolens in zee kan Nederland zich toch nog een positie verwerven. Dat zei Hans Bais van de stichting ATO-NH uit Den Helder donderdagmiddag 13 maart tijdens een congres van Energy Valley in Groningen.

ATO is een stichting die ten doel heeft technologische vernieuwingen op het gebied van energie zo snel mogelijk marktrijp te maken. De stichting richt daartoe bedrijven op die, wanneer ze eenmaal goed draaien, weer worden afgestoten. Een van de initiatieven betreft het bevorderen van off-shore windenergie, waartoe het bedrijf DARWIND is opgericht.

Volgens Bais is het de bedoeling dat DARWIND een leidende firma wordt op het gebied van off shore wind, geproduceerd op zee. Over een jaar moet het eerste prototype van een windmolen worden gepresenteerd dat alle elementen op zee kan weerstaan. Dergelijke molens met rotoren die tegen het zeeklimaat kunnen bestaan er nog niet echt. Bais verwacht dat de productie er van over een paar jaar duizenden banen gaat opleveren. ‘Met DARWIND denken we dat Nederland straks kan terugkomen op de markt voor windenergie’, aldus een optimistisch gestemde Bais.

Nieuwsarchief