Northern Petroleum start boring in Tiendeveen

17 aug 2009

Northern Petroleum gaat naar aardgas boren in het Tiendeveen. Afgelopen week is in het Drentse plaatsje een boortoren gebouwd. De toren is afkomstig van een locatie bij Geesbrug. Daar werd de afgelopen twee maanden een bestaande boorput geschikt gemaakt voor gaswinning, hoewel het nog onbekend is hoeveel gas er in de grond bij Geesbrug zit. Mocht het zo zijn dat het gasveld onder Geesbrug groter is dan gedacht, moet er volgend jaar een nieuwe put worden geboord. In Grollo is eveneens een bestaande gasput weer geschikt gemaakt voor boringen.

Het gasveld bij Tiendeveen is een klein gasveld. De boring zal dan ook relatief kort duren. Northern Petroleum denkt daar twee maanden voor nodig te hebben. Pas dan is meer te zeggen over de omvang van het gastveld.

De kleine velden zijn overgenomen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij die de velden te klein vindt om er zelf gas te winnen. Het lukt Northen Petroleum met nieuwe technieken steeds beter om kleine velden te winnen die eerder als onrendabel werden beschouwd. Dit doet het bedrijf onder andere door mobiele boortorens te gebruiken waardoor de kosten van een her- of nieuwe boring aanzienlijk minder is.

Nieuwsarchief