Norned-kabel moet drie meter dieper

02 aug 2011

De Norned-kabel, een hoogspanningskabel tussen Nederland en Noorwegen, moet voor een deel drie meter worden ingegraven inde zeebodem. Dit in verband met de verbreding en verdieping van de scheepvaartroute van de Noordzee naar de Eemshaven. Omdat de kabel de route kruist moet hij dieper gelegd worden over een lengte van 700 meter.

De Nederlandse beheerder van het elektriciteitsnetwerk Tennet heeft drie aanbestedingen lopen voor voorbereidend bodemonderzoek en het daadwerkelijk ingraven van de kabel. Waarschijnlijk kan de Norned-kabel niet te worden verlengd, omdat deze nog niet overal strak ligt. Tennet gaat er dan ook van uit dat tijdens de werkzaamheden de elektriciteit gewoon door de kabel kan blijven stromen, maar kan dit vooralsnog niet garanderen.

De scheepvaartroute moet worden verdiept en verbreed in verband met de aanvoer van kolen voor de in de Eemshaven in aanbouw zijnde energiecentrales. De verdieping kan pas doorgaan vinden nadat alle bezwaren tegen het plan door de Raad van State zijn afgewezen.

Bron: Energeia

 

Nieuwsarchief