Noorden wil meer met Waddenfonds

25 jun 2008

Provincies doen beroep op minister Van der Hoeven

Leeuwarden - Het Waddenfonds moet meer door het noordelijk bedrijfsleven aangesproken kunnen worden. Er gaat te veel geld naar natuurprojecten.

 

Die wens en die kritiek hebben de noordelijke provincies gisteren tijdens bestuurlijk overleg in Leeuwarden voorgelegd aan minister Maria van der Hoeven van economische zaken. Dat overleg stond volledig in het teken van de uitwerking van het energieakkoord dat ze vorig najaar sloot met de noordelijke provincies. De kritiek van met name de waddenprovincies is dat er vanuit het fonds geen middelen beschikbaar zijn voor economische projecten die juist een duurzamer gebruik van energie tot inzet hebben. Ze moeten nog enig geduld betrachten, zo maakte Van der Hoeven duidelijk. Eerst moet de Europese Commissie precies aangeven hoe de lidstaten in dit soort zaken om moeten gaan met de regels voor staatssteun.

Als Brussel zijn ei heeft gelegd kunnen er wellicht meer energieprojecten worden gehonoreerd. De provincies hebben het overleg ook benut om aandacht te vragen voor plannen die ze de komende jaren als uitvloeisel van het energieakkoord willen uitvoeren.

Zo heeft de Drentse VVD-gedeputeerde Tanja Klip-Martin de Drentse ambities toegelicht om in Zuidoost-Drenthe aardwarmte te winnen ten behoeve van de tuinbouwsector. Door kokend heet water uit de bodem te halen, kunnen kassen met behulp van een warmtewisselaar worden verwarmd. Dat is op den duur goedkoper dan verwarming door gas.

 

Werkgeversorganisatie VNO/ NCW-Noord en MKB-Noord hebben zich gisteren ook aangesloten bij het energieakkoord dat minister Van der Hoeven en de noordelijke provincies eerder overeenkwamen. Gezamenlijk willen bedrijven en overheden op een duurzame manier energie opwekken, die gelijk staat aan het energieverbruik van een half miljoen huishoudens. De gezamenlijke inspanningen moeten ook resulteren in een aanzienlijke reductie van de uitstoot van CO2. Er wordt gemikt op een reductie die gelijk is aan de uitstoot van 1,5 miljoen auto's.

Nieuwsarchief