Noorden overlegt met minister over opslag CO2

09 nov 2010

De drie noordelijke provincies hebben donderdagochtend overleg in Den Haag met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) over de ondergrondse opslag van CO2. Groningen, Drenthe en Friesland willen opheldering van de minister, omdat hij vorige week het proefproject voor CO2-opslag in Barendrecht heeft afgeblazen.

Het vorige kabinet had drie plaatsen in het noorden aangewezen voor ondergrondse CO2-opslag in lege aardgasvelden: Boerakker en Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe. De toenmalige ministers hadden gezegd dat er geen opslag in het noorden zou komen, als Barendrecht niet zou doorgaan. "We willen graag weten hoe het stoppen van Barendrecht zich verhoudt tot de plannen in het Noorden", aldus de Groningse gedeputeerde Marc Jager (CDA).

Volgens Jager is opslag in de noordelijke provincies niet te vergelijken met het proefproject in Barendrecht wegens de bouw van twee grote kolencentrales in de Eemshaven. De CO2 die de centrales straks uitstoten, moet in de plannen van de provincie Groningen worden afgevangen en onder de grond opgeslagen.

De noordelijke provincies trekken gezamenlijk op in de discussie over ondergrondse opslag van CO2, al zijn de meningen onderling verdeeld. Friesland is tegen opslag, Groningen is voor en Drenthe twijfelt nog.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief