Noorden moet Europees voorbeeldproject CO2-opslag worden

03 feb 2009

Het Noorden moet een voorbeeldproject voor Europa worden voor het afvangen, transporteren en ondergronds opslaan van CO2. Als de Europese Commissie Noord-Nederland hiervoor aanwijst, kan de regio rekenen op honderden miljoenen euro’s aan subsidie en zullen CO2 projecten bovendien versneld worden uitgevoerd.

Deze week worden de plannen hiervoor gepresenteerd aan minister Cramer van milieu en minister Van der Hoeven van economische zaken. Uiteindelijk worden in Europa twaalf demonstratieprojecten aangewezen waarvoor in totaal minstens drie miljard euro beschikbaar is. Volgend jaar wordt de knoop doorgehakt.

Het project in het Noorden is ongeveer tien keer zo groot als de plannen op het gebied van ondergronds opslaan van CO2 (2Carbon Capture and Storage; CSS) in andere delen in Europa. Volgens Catrinus Jepma, hoogleraar duurzame energie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van het project CSS Noord Nederland, maakt het Noorden een goede kans omdat alle facetten in het project zijn opgenomen.

 

Nieuwsarchief