Noorden gaat strijd aan voor Europese subsidie

24 mrt 2010

Een grote delegatie uit Noord-Nederland gaat woensdag naar Brussel om te pleiten voor voortzetting van de Europese subsidies voor de vijf economische speerpunten, de zogenaamde ‘Pieken in de Delta’. Onder aanvoering van de drie Commissarissen van de Koningin van Groningen, Friesland en Drenthe en de burgemeesters van vier grote steden, worden de resultaten van de investeringen van de huidige subsidieperiode gepresenteerd.


Deze economische speerpunten, energie, healthy ageing, agribusiness, watertechnologie en sensortechnologie, hebben in de huidige subsidieperiode die nog tot 2013 loopt, 170 miljoen euro Europese subsidie ontvangen en 80 miljoen van het ministerie van Economische Zaken. Bovendien was er nog 40 miljoen over van de vorige subsidieperiode. De drie provincies willen in Brussel laten zien wat voor investeringen die subsidie heeft uitgelokt, en hoe goed dit voor de noordelijke economie is. Zo wordt alleen op energiegebied de komende vijf jaren door bedrijven al 22 miljard euro geïnvesteerd in de zogeheten Energy Valley regio, die de drie noordelijke provincies en de kop van Noord-Holland beslaat.  

De volgende subsidieperiode loopt van 2013 tot en met 2020. Reden voor de tocht naar Brussel is dat het lobbytraject nu al begint, en Noord-Nederland zo vroeg mogelijk de kans wil grijpen om te laten zien wat het kan.

De partijen die naar Brussel afreizen zijn onder meer MKB-Noord, VNO-NCW Noord, de NOM en verschillende bedrijven en kennisinstellingen. Ze zullen niet alleen wijzen op het belang van subsidies voor de eigen regio, maar ook op de groeiende samenwerking met Noordwest-Duitsland.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief