Noordelijke bedrijven storten zich op Biobased Economy

23 apr 2013

Biobased Economy werpt in het Noorden eerste vruchten af. Het oogsten van grootschalige algenteelt; duurzame bouwmaterialen van hennep; kleinschalige raffinage voor akkerbouwers om zelf biobrandstof te maken; een lamp gemaakt uit maïs of duurzaam schoolmeubilair van bio-kunststof dat ‘meegroeit’ met kinderen. Dit is een greep uit de biobased innovaties van noordelijke bedrijven die de afgelopen twee jaar als collectief gestart zijn om nieuwe duurzame producten- en technieken te ontwikkelen.

Op donderdag 18 april werden deze duurzame innovaties gepresenteerd op de Dairy Campus in Leeuwarden, georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum en de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). Twee jaar geleden zijn een groep noordelijke ondernemers, met steun van Syntens en een IPC-regeling (Innovatie Prestatie Contract) van Agentschap NL, gestart met deze BioBased innovatietrajecten. Ondernemers uit diverse sectoren hebben toen de handen ineen geslagen naar aanleiding van een ‘Greenlab’ bijeenkomst van Syntens. Hier werden toen aan de hand van concrete businesscases ondernemers uit diverse sectoren bij elkaar gezet voor de realisatie van nieuwe biomaterialen- en producten. Onder regie van de SBE is vervolgens een IPC-project gestart.

Conclusie van de bijeenkomst op de Dairy Campus was dat de biobased economy langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt in Noord-Nederland en veelbelovende duurzame innovaties heeft opgeleverd.

In Farmsum, vlakbij Delfzijl is de afgelopen twee jaren onderzoek gedaan naar nieuwe technieken voor de oogst van grootschalige algenkweek. Het telen van algen op grote schaal levert o.a. eiwitten (voedsel), omega-3 en olie op. Tijdens de bijeenkomst in Leeuwarden presenteerde Monique Schoondorp van Algaecom een techniek, die samen met vier andere partners is ontwikkeld, om algen op grote schaal efficiënt te kunnen oogsten. Dit is een technologische doorbraak, waarmee het oogsten van algen, sneller, goedkoper en duurzamer kan. Dit maakt de grootschalige productie van algen in het Noorden nu mogelijk. Algaecon kan de productie daardoor aanzienlijk opschalen naar meer dan 1000 m2 en verhuist daarom van Farmsum naar de Dairy Campus in Leeuwarden.

Een andere gepresenteerde innovatie betreft de ‘Bio Energy Processor’. Dit is een generator die in staat is om biobrandstof lokaal te produceren met behulp van bijvoorbeeld koolzaad. In het kort komt het proces hierop neer: koolzaad gaat in een pers, daar komt olie uit en via de ‘Bio Energy Processor’ levert dit naast hoogwaardige biobrandstof ook perskoek (veevoer) en restmaterialen (nutriënten) op. Deze restmaterialen kunnen vervolgens gebruikt worden voor het maken van biokunststof. Inmiddels hebben agrariërs hun eerste orders geplaatst bij TCE- Go Four die samen met Just-a-Techs uit Stadskanaal deze processor op de markt brengt.

De bedrijven Dunagro en ‘1-2-3 huis’ van Bouwbedrijf Kooi hebben de handen ineen geslagen om een huis op de markt te brengen met hennep als bouwmateriaal. Groot voordeel van hennep is het enorme isolatievermogen. Daarnaast zorgt het gebruik van hennep als bouwmateriaal voor een forse CO2-reductie. Inmiddels heeft Dierenpark Emmen voor haar nieuwbouwplannen interesse getoond voor dit duurzame bouwmateriaal. In deze fase is hennep een product voor een niche markt, maar waar de komende jaren veel groei in verwacht wordt. Overigens moet deze hennepsoort niet verward worden met de hennep die voor wiet gebruikt wordt.

De andere bedrijven uit dit IPC-project hebben nieuwe duurzame producten ontwikkeld van biokunststof. Anome uit Noordlaren heeft een kunstmatig koraalrif in het Markermeer gemaakt, bestaande uit een biocomposiet van vlas en hennep. Daarnaast heeft het samenwerkingsverband CLIMO een uniek verstelbaar schoolmeubel (groeit met het kind mee) ontwikkeld met gebruik van biokunststof. Het bedrijf Emmlight uit Emmen heeft op haar beurt een bijzonder design-LED-armatuur ontworpen van een biokunststof op basis van PLA, met daarin een biodynamische lamp. Dit is een LED lamp die rekening houdt met jouw bioritme. Als enige niet noordelijke deelnemer heeft Unga Toys uit Amsterdam een producent van give-aways in grote aantallen, een biobased variant op de normale plastic give-aways. Denk bijvoorbeeld aan de leuke weggevertjes van de grote supermarktketens in ons land.

Bron: Syntens

Nieuwsarchief