Noord-Holland presenteert nieuwe speerpunten energiebeleid

27 okt 2011

Offshore windenergie, biomassavergassing en duurzaam bouwen. Dat zijn de drie energiespeerpunten van de provincie Noord-Holland, zo is te lezen in Koersdocument Duurzame Energie dat de provincie op 25 oktober presenteerde. Volgens de provincie bieden de drie genoemde duurzame energievormen de beste kansen voor Noord-Holland.

Offshore Windenergie
Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken zullen de komende jaren grote windparken op de Noordzee realiseren. De provincie ziet vooral kansen voor de toename van bedrijvigheid in de Noord-Hollandse havens IJmuiden en Den Helder. Beide havens hebben een zeer gunstige ligging ten opzichte van de toegewezen buitenlandse windparken en veel ervaring met diverse offshore activiteiten waaronder de constructie, installatie en het onderhoud van de twee windparken Egmond aan Zee en Prinses Amalia.

Biomassavergassing
Om het aardgasverbruik in Nederland te vergroenen stimuleert Noord-Holland de ontwikkeling van vergassingstechnologie. Daarmee kan uit droge houtachtige biomassa groen gas van aardgaskwaliteit worden gemaakt. Door de kennisvoorsprong van Noord-Hollandse bedrijvigheid te benutten wil de provincie met biomassavergassing voorop lopen in de wereld.

Duurzaam bouwen
De provincie blijft gemeenten helpen hun kennis van duurzaam bouwen te vergroten, waardoor gemeenten beter in staat zijn om met ontwikkelaars en aannemers afspraken te maken over (betaalbare) duurzame bouw.

Bron: Provincie Noord-Holland

Nieuwsarchief