Noord-Holland krijgt volgend jaar zonne-energie opwekkend fietspad

25 jan 2011

In Krommenie komt volgend jaar een fietspad dat zonne-energie opwekt, onder de naam SolaRoad. Dit heeft gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland maandag gemeld. Het 'zonnefietspad' wordt volgens hem uniek in de hele wereld. Dit is het eerste wegdek met geïntegreerde zonnecellen en maakt het mogelijk om een weg te gebruiken en er tegelijkertijd zonne-energie op te wekken. ''Voor zover ik weet is alleen in Amerika ooit een energieopwekkend wegdek aangelegd”, vertelt Heller. Dit bleek geen groot succes, maar in Krommenie wordt een nieuwe techniek toegepast.

''Het fietspad in Krommenie wordt een pilot waar we veel van verwachten. Op alle tienduizenden kilometers wegdek in Nederland, zowel fietspaden als autowegen, valt veel zonlicht en het is prachtig als we dat kunnen omzetten in duurzame energie.”

Heller ziet met name toepassingsmogelijkheden voor elektrische voertuigen. ''We kunnen elektrische voertuigen straks wellicht aandrijven met zonne-energie.

Aan de proef doen naast de provincie ook TNO, Imtech en Ooms Ovenhoorn mee. Woensdag wordt SolaRoad officieel gepresenteerd in Nemo Amsterdam.

Bron: NU.nl / TNO

Nieuwsarchief