Nog geen Zweeds fiat voor gaspijp

18 feb 2008

De Zweedse regering heeft nog geen vergunning afgegeven voor de aanleg van het Nord Stream-project. De geplande gaspijpleiding, waar gasunie in Groningen ook aan deelneemt, gaat via de Baltische zee Russisch aardgas vervoeren naar West-Europa.

De Nord Stream-pijpleiding wordt aangelegd door een consortium met daarin het Russische staatsgasconcern Gazprom, het Duitse chemiebedrijf BASF, energieconcern Eon en Gasunie.

Gasunie heeft een belang van 9 procent in het project. De pijpleiding moet in 2011 klaar zijn en jaarlijks 27,5 miljard kubieke meter aardgas vervoeren. Oorspronkelijk moest het project al in 2010 worden opgeleverd.

mdat Zweden vooralsnog weigert een vergunning af te geven, dreigt het meer dan 5 miljard euro kostende project opnieuw vertraging op te lopen. Zweden heeft net als Polen, Letland, Litouwen en Estland bezwaren geuit over de mogelijke ecologische gevolgen van de 1200 kilometer lange pijpleiding. Ook maken ze zich zorgen over de oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog, waarmee de bodem van de Baltische Zee is bezaaid. De Zweden willen daarom, net als de Letten en de Esten, dat ook de mogelijkheid van een pijpleiding over land wordt onderzocht.

Nieuwsarchief