Nieuwe snellaadstations, ook in Noorden

19 jul 2013

In Noord-Nederland komen er extra laadstations bij voor elektrische auto's. Tenminste, wanneer de plannen doorgaan van initiatiefnemer Fastned om in heel Nederland 200 snellaadstations te bouwen. Dit bedrijf heeft daar van Rijkswaterstaat een concessie voor gekregen, maar de 'traditionele' tankstations zijn daar niet blij mee en vrezen concurrentie.

De Nederlandse start-up Fastned wil eind 2014 een landelijk netwerk van maar liefst 200 snellaadstations langs de snelweg exploiteren. Het bedrijf verwacht deze zomer al te beginnen met de bouw ervan. "Op dit moment zijn we druk bezig met het verkrijgen van alle noodzakelijke (gemeentelijke) vergunningen. We beginnen met de bouw van een station, zodra voor die locatie de vergunningen rond zijn", meldt Fastned.

Deze week dient echter het kort geding van de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) tegen Rijkswaterstaat, omdat Fastned deze locaties, veelal naast tankstations, gratis mag gebruiken. Pomphouders moeten daarentegen miljoenen betalen.

Het landelijke netwerk moet eind 2014 grotendeels in gebruik zijn. Het bedrijf ABB meldde deze week de opdracht gewonnen te hebben voor de plaatsing van de laadstations. De snelladers worden maximaal 50 kilometer van elkaar langs alle snelwegen geplaatst.

"De overkappingsconstructie van de stations vervangt ouderwetse dakbedekking voor zonnepanelen. Zo staan automobilisten droog tijdens het inpluggen, terwijl het dak elektriciteit genereert om de 
accu op te laden", meldt Fastned. "
Al onze stations krijgen hetzelfde ontwerp." Een en ander meldt Tankpro.nl, het vakblad voor de Tankstations.

Nieuwsarchief