Nieuwe prijzen DONG Energy Solar Challenge

18 jun 2012

Met nog een aantal weken te gaan naar het eerste startschot van de DONG Energy Solar Challenge zijn een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan deze ‘World Cup for Solar Powered Boats’. De veertig deelnemende teams uit negen landen kunnen een nieuwe designprijs winnen. ‘Afgelopen jaren hebben we de ontwikkeling van het design toe zien nemen, en dat willen we met deze prijs stimuleren’, aldus voorzitter Siem Jansen.

Met de Fairplayprijs wint de gelukkige een traineeship aan boord van een tallship. Deze deelnemer vaart enkele maanden mee met bemanning en andere jongeren over verschillende Europese zeeën. Daarmee is de samenwerking tussen de DONG Energy Solar Challenge en Harlingen Sail 2014 bezegeld. Zij stellen eveneens de prijzen beschikbaar tijdens de sprintwedstrijden van de zonneboten op zondag 8 juli in Leeuwarden.

Ander nieuw element is de toevoeging van de Frisian E-performance. Vijftien elektrische boten van diverse werven uit heel Nederland varen simultaan aan de zonnebootrace hun eigen Elfstedentocht.  ‘Het doel van meevaren in de Challenge is om bij een breed publiek bekend te maken dat elektrisch aangedreven boten vandaag de dag goed presteren, vertelt Anton Schiere, secretaris van de  SEFF, de Stichting ter bevordering van het elektrisch varen in Friesland.

De DONG Energy Solar Challenge zal volop in de media te volgen zijn, onder andere op RTL7 en Omrop Fryslân. Daarnaast is er een eigen Solar LiveTV-team, die door live beelden en reportages het thuisfront van de deelnemers rechtstreeks op de hoogte houdt. Deelnemende teams, vooral afkomstig van hogescholen en universiteiten uit de hele wereld, volgen de competitie op de eigen scholen op grote schermen in de schoolkantines.

Nieuwsarchief