Nieuwe energiewet op weg naar Staatscourant

22 jan 2010

Een beter functionerende gas- en elektriciteitsmarkt en meer duurzame energie. Volgens minister Van der Hoeven (Economische Zaken) maakt haar nieuwe energiewet het allemaal mogelijk. Een grote Kamermeerderheid is het daarmee eens: de nieuwe energiewet zal de Staatscourant dan ook zeker halen.

Duurzame energie, bijvoorbeeld die van windmolens, moet via dezelfde hoogspanningskabels worden getransporteerd als ouderwetse grijze stroom. Dat lukt niet, wanneer er meer groene en grijze stroom wordt aangeboden dan het net aankan. De Kamer steunt de oplossing van minister Van der Hoeven: groen krijgt voortaan voorrang. Om investeringen in duurzame energie aan te moedigen, gaan de "grijze producenten" de kosten hiervan dragen.

Eén landelijke gasmarkt. Minister Van der Hoeven is blij dat de Kamer haar voorstellen hiervoor steunt. Het zal volgens haar een positief effect hebben op de prijs, doordat de kopers van gas meer vrijheid krijgen. Ze mogen het gas namelijk doorverkopen als dat voor hen voordelig is. Of groen gas net als bij groene stroom voorrang kan krijgen bij een tekort aan transportcapaciteit, laat de minister onderzoeken.

De Kamer sprak eerder op 13 januari over dit ingewikkelde wetsontwerp. Een groot aantal vragen en amendementen behandelde minister Van der Hoeven schriftelijk. Om de Kamer en de minister de tweede termijn zorgvuldig te laten voorbereiden, vindt die op z'n vroegst eind volgende week plaats.

Bron: Tweede Kamer

Nieuwsarchief