Nieuwe centrale Eemshaven Advanced Power: 300 banen bij bouw

23 jun 2009

De nieuwe elektriciteitscentrale van het Zwitserse bedrijf Advanced Power die gebouwd gaat worden in de Eemshaven, levert tijdens de bouw driehonderd- tot vierhonderd arbeidsplaatsen op. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt bij de presentatie in Groningen van de plannen voor de bouw van deze centrale.

Voor de bouw van de nieuwe centrale heeft Advanced Power de onderneming ‘Eemsmond Energie BV’ opgericht. Deze zal de nieuwe aardgasgestookte stoom- en gascentrale gaan bouwen. De nieuwe centrale heeft een beoogde capaciteit van 1200 megawatt, voldoende om twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Met de bouw is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro.

Volgens projectleider James Dickson gaat het om een bijzondere centrale vanwege de geavanceerde technologie die er in wordt toegepast. Deze behoort tot de meest efficiënte ter wereld met een rendement tussen 58 % en 60 %. Dat is een maat die aangeeft hoeveel van het aardgas wordt omgezet in elektriciteit.

Deze maand, juni 2009, wil het bedrijf een Milieu Effect Rapportage (2MER) starten. Wanneer alle benodigde vergunningen zijn verkregen kan Eemsmond Energie BV al volgend jaar, eind 2010,  met de bouw beginnen. Drie jaar later zou het nieuwe bedrijf  dan in productie genomen kunnen worden.

Zijn er tijdens de bouw driehonderd tot vierhonderd mensen actief, daarna blijven er structureel circa 35 medewerkers actief, terwijl de nieuwe centrale indirect twintig banen oplevert, gedurende 25 jaar.

RWE

Overigens wordt er momenteel ook in een traag tempo gewerkt aan de start van de bouw van de kolengestookte energie centrale van RWE. Omdat nog niet alle benodigde vergunningen binnen zijn, kunnen alleen voorbereidende bouwwerkzaamheden worden verricht. De gemeente Eemsmond dreigt door deze vertragingen in problemen te komen omdat inkomsten uit de onroerend zaak belasting door de vertragingen in de nieuwbouw van RWE nu niet binnen komen.

CO2 opslag

Overigens heeft Eemsmond Energie BV naast de te bouwen centrale een perceel grond gereserveerd waar in de toekomst eventueel CO2 ondergronds kan worden opgeslagen. Volgens manager Dickson is ondergrondse CO2 opslag nu nog niet mogelijk, maar hij denkt dat dit tussen 2020 en 2025 zowel technisch als economisch wel haalbaar is, en daarmee is het terrein er al voor gereserveerd.

Wel is de nieuwe centrale voorzien van de allernieuwste technieken, waardoor deze qua CO2 uitstoot behoort tot de meest milieuvriendelijke van Europa. Ook de  Waddenzee heeft relatief erg weinig te vrezen van de nieuwe centrale, aldus Dickson.

 

Nieuwsarchief