Nieuw gebouw Energy Academy Europe wordt zero-emission

26 nov 2012

Het nog te ontwerpen nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe op het Zernikecomplex in Groningen zal naast een bijzonder architectuur een voorbeeldfunctie krijgen op het gebied van zero-emission door een zeer energiezuinig ontwerp. Indien mogelijk zal het gebouw zelfs energie leveren.  

De architect is deze week bekend geworden: PvanB - Broekbakema. Het is een combinatie van het Groningse architectenbureau PvanB en het Rotterdamse Broekbakema. De selectie kwam tot stand na een Europese aanbestedingsprocedure waaraan 25 architectenbureaus meededen. Na een voorselectie gaven vijf kandidaten een presentatie voor een selectiecommissie. PvanB - Broekbakema overtuigde door hun visie op de duurzaamheid van het te ontwerpen gebouw, maar ze keken ook verder door ideeën aan te dragen voor een verduurzaming van het totale Zernikecomplex. Dit past uitstekend binnen het beleid dat de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool op dit terrein willen voeren.  

Het gebouw

Het gebouw komt te staan op het Zernikecomplex, tussen het Natuurkunde en Scheikundegebouw en de Bernoulliborg. Het ontwerp en de bouwvoorbereidingen zullen plaatsvinden in 2013, waarna het gebouw zal worden gerealiseerd in 2014. De ingebruikname is voorzien rond de jaarwisseling 2014/2015.  

Energy Academy

Europe De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen is het nieuwe topinstituut waar onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energie samenkomen. De EAE is een initiatief van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. De belangrijkste energiethema's van de EAE zijn gas (inclusief biogas en groen gas), de energie van morgen (zoals wind- en zonne-energie), smart grids, energie-efficiency, besparingen en CO2-reductie. De EAE staat open voor alle mensen, organisaties en bedrijven die mee willen werken aan een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening.

Nieuwsarchief