Nederland zet in op gasrotonde

12 mei 2010

Nederland gaat de Russen helpen bij de gaswinning, en dat geschiedt niet geheel zonder eigenbelang. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is op gasmissie. Ze zit vanaf vandaag samen met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in het noordelijke Jamal- en Karazeegebied in Rusland, waar gasvelden liggen.

In het kielzog van Van der Hoeven reizen onder meer vertegenwoordigers mee van olieconcern Shell en de baggerbedrijven Boskalis en Van Oord. Deze bedrijven maken deel uit van Project Delta Group, dat zich richt op economische samenwerking met Rusland, vooral in het Jamal- en Karazeegebied. Belangrijkste partner aan Russische zijde is het gasbedrijf Gazprom.

Tot nu toe winnen de Russen in dit gebied gas via een traditionele aanpak: alles gaat via land. Maar de komende jaren ligt het zwaartepunt op de gasvelden in en rond zee. En daarom leent het Jamal- en Karazeegebied zich uitstekend voor de expertise van Nederlandse concerns. ‘Het is een grensgebied tussen land en water. Het heeft wat weg van het Waddengebied’, zegt bestuursvoorzitter Hans van Lamoen van de Project Delta Group.

Met wat hulp van de Nederlandse bedrijven is het mogelijk de gasvelden in deze gebieden verder te ontwikkelen. Zo kunnen de Russen met Nederlandse technologie schuin boren of kan er land worden opgespoten voor gasverwerkingsinstallaties.

Daarnaast is ons land voor 7 procent afhankelijk van Russisch gas en met het aanboren van nieuwe gasvelden blijft de komst van energie verzekerd. Ook wil Nederland graag fungeren als de ‘gasrotonde’ van Europa, ofwel een doorvoerland van gas uit onder meer Rusland naar andere landen.

Bron: De Pers.nl

Nieuwsarchief