Nederland en Duitsland moeten CO2-problemen samen aanpakken

17 mei 2008

Noord-Nederland en Noord-Duitsland moeten de handen ineen slaan om te komen tot een gezamenlijke aanpak voor het afvangen, transporteren en opslaan van CO2, ofwel CCS (2Carbon Capture3 and Storage). Dat zei de Groninger gedeputeerde Henk Bleker  tijdens de conferentie ‘Op weg naar één Europese energieregio’ van de Nieuwe Hanze Interregio in Oldenburg

In  beide regio’s staat de bouw van een aantal kolengestookte elektriciteitscentrales op de rol. Hierbij komt bij het opwekken van stroom meer CO2 vrij dan bij gasgestookte centrales.

 

“Het is politiek/maatschappelijk van groot belang om gezamenlijk vaart te zetten achter CO2-afvang”, aldus Bleker. De gedeputeerde noemde als concreet voorbeeld Gasunie in Groningen en het Duitse energieconcern RWE, die samen een CCS-project zijn gestart voor de RWE-centrale in de Eemshaven. “Dat illustreert het beste waar we het over hebben. Want alles staat of valt met de bereidheid van bedrijven om samen te werken.”

 

De overheid moet zich inhoudelijk niet met dergelijke ontwikkelingen bemoeien, aldus Bleker. Publiek-private samenwerkingsverbanden, waarbij overheid en bedrijfsleven optrekken zoals Energy Valley, kunnen wel succesvol zijn. Bleker pleitte er voor om die netwerken in de twee regio’s – ook Oldenburg heeft een soort Energy Valley – met elkaar te verbinden.

Nieuwsarchief