Natuurorganisaties vechten bouw kolencentrales aan

17 jan 2008

Natuurorganisaties gaan de omstreden vergunningen voor de bouw van vier kolencentrales aanvechten bij de Raad van State. Twee daarvan zijn gepland voor de Eemshaven. De centrales zouden niet beschikken over de schoonste technieken, wat in strijd is met een Europese milieurichtlijn.

 

Natuurorganisaties gaan de omstreden vergunningen voor de bouw van vier kolencentrales aanvechten bij de Raad van State. Twee daarvan zijn gepland voor de Eemshaven. De centrales zouden niet beschikken over de schoonste technieken., wat in strijd is met een Europese milieurichtlijn.

Volgens Natuur en Milieu en de Provinciale Natuurfederaties heeft die tactiek in het verleden succes opgeleverd in procedures tegen andere bedrijven. Zo zette de Raad van State vorig jaar een streep door de vergunning voor aluminiumproducent Aluchemie in Rotterdam. 

Volgens Ron Wit, klimaatdeskundige van de Stichting Natuur en Milieu, klopt de bewering van het kabinet dat het de schoonste centrales ter wereld worden, niet. Het kabinet zou zeggen dat het de schoonste centrales ter wereld worden, maar volgens Wit voldoen veel installaties niet aan de eisen.

In de Eemshaven zijn plannen om voor RWE en Nuon centrales te bouwen. Nuon wil nog voor de bouwvak beginnen met de bouw van de Magnum-centrale, die in 2011 de eerste stroom moet leveren. Het Duitse RWE wil zijn centrale in 2013 in bedrijf nemen.

Nieuwsarchief