Natuurorganisaties eisen bouwstop kolencentrale Eemshaven

30 aug 2011

Greenpeace en Natuur & Milieu stappen naar de rechter om de provincie Groningen te dwingen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven stil te leggen. De provincie is niet ingegaan op een ultimatum van beide milieuorganisaties dat vannacht afliep, meldden ze dinsdag. Het kort geding dient waarschijnlijk later deze week.

Door de vernietiging van de natuurvergunningen vorige week door de Raad van State is de bouw van de centrale formeel illegaal. De provincie rekent er echter op dat een nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen en is daarom niet van plan om het miljardenproject van RWE/Essent in de Eemshaven, op het randje van de Waddenzee, een bouwstop op te leggen.

De Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg meldde eerder dat hij niet onder de indruk is van een gang naar de rechter. De provincie kan de bouw alsnog legaliseren door een gedoogvergunning af te geven, zei hij vrijdag. ‘Omdat we denken dat een nieuwe vergunning wel zal slagen en ook gelet op de grote belangen die spelen.’

Volgens de twee milieuorganisaties is het echter maar de vraag of er ooit een nieuwe vergunning zal komen. Zij eisen daarom een onmiddellijke bouwstop.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief