Natuur en Milieufederaties starten servicepunt lokale duurzame energie

27 jun 2012

De Friese Milieu Federatie en de Natuur en Milieufederatie Groningen starten allebei een servicepunt om in de provincies lokale energie-initiatieven tot een succes te maken. Een zeer groot deel van onze warmte, stroom en gas kan duurzaam worden opgewekt. Niet alleen centraal, maar ook lokaal. Niet alleen door grote bedrijven, maar ook juist door burgers zelf. Dat gebeurt nu al: in Fryslân en Groningen zijn tientallen initiatieven gestart. De federaties van Fryslân en Groningen hebben in hun project Lokale Energie Voorwaarts! verscheidene initiatiefnemers geïnformeerd en ondersteund .

Door het grote enthousiasme onder burgers, is het starten van een initiatief meestal niet een probleem. Maar bij de verdere uitwerking van de gemaakte plannen lopen ze regelmatig tegen verschillende problemen aan: zo is de wet- en regelgeving ingewikkeld, is er toch te weinig inhoudelijke kennis, zijn de financieringsmogelijkheden divers en moeten er natuurlijk ook leden geworven worden. Bij het servicepunt kunnen initiatiefnemers terecht met vragen over deze onderwerpen. De natuur- en milieufederaties willen samen met andere organisaties lokale energie-initiatieven graag verder helpen op hun weg naar lokale duurzame energievoorziening.

Op vrijdag 29 juni houden de natuur- en milieufederaties in het Fries Congrescentrum Drachten de conferentie Lokale Energie Voorwaarts!. Tijdens deze conferentie worden lokale energie-initiatieven in het zonnetje gezet en zullen de sprekers vanuit hun ervaringen (beginnende) initiatieven inspireren. Het Groningse coöperatieve energiebedrijf Grunneger Power en Ús Koöperaasje komen aan het woord. De gedeputeerden Konst (Fryslân) en Van der Ploeg (Groningen) worden aan de tand gevoeld over de rol en de inzet van de provincies.

Bron: Friese Natuur en Milieufederatie, Natuur en Milieufederatie Groningen

Nieuwsarchief