NAM, Gasunie en Gasterra onthullen ontwerp kunstwerk A7

12 jan 2009

De NAM, Gasunie en Gasterra hebben het ontwerp bekend gemaakt van het kunstwerk dat in juni onthuld wordt vlakbij de oorspronkelijke NAM-locatie aan de A7. Het monument wordt geplaatst ter ere van het Groningen-gasveld, waar vijftig jaar geleden voor het eerst gas werd gewonnen.

Het gas uit het Groningen-veld markeerde het begin van de Europese gasmarkt en heeft de afgelopen decennia een grote rol gespeeld in de welvaart van Nederland. En dat zal nog lang zo blijven; de Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) verwacht uit het veld nog zeker een vijftigtal jaren gas te kunnen winnen.

Het ontwerp van het kunstwerk is gemaakt door Roelf Venhuizen, directeur van de NAM, namens de drie partijen vandaag bekend. Vlakbij de oorspronkelijke NAM-locatie, in de berm van de snelweg A7, komt een driedimensionaal kunstwerk van 8x8x6 meter. De ontwerper is Marc Ruygrok.

“Hoe krijg je vat op een onderwerp dat fundamenteel onzichtbaar is?”, was een vraag waar Ruygrok mee speelde. “Dichterbij dan het molecuul kun je niet komen”. De vluchtigheid van gas wordt weergegeven door een immens groot molecuul, ogenschijnlijk luchtig maar heel solide als een ‘push-pin’ op een landkaart geprikt. Hier is het. Hier is het gas.

In juni vinden in de regio Groningen diverse evenementen plaats rondom het 50-jarige bestaan van het Groningen-veld. Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.groningengas50.nl

 

Nieuwsarchief