NAM sluit langdurig servicecontract met consortium GLT-PLUS

06 jan 2010

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) heeft na een uitgebreide aanbestedingsprocedure een nieuw servicecontract afgesloten met GLT-PLUS, een consortium bestaande uit vijf bedrijven. Onder de raamwerkovereenkomst vallen onderhoudsactiviteiten en projectwerk op de installaties van het Groningen-systeem. Het raamwerkcontract heeft een looptijd van 15 jaar en zal naar verwachting ruim 10.000 manjaren aan werkgelegenheid opleveren, waarvan een groot deel in Noord-Nederland.

Het contract, dat op 1 januari 2010 ingaat, is op 17 december getekend op het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Onder de raamovereenkomst vallen onderhoudsactiviteiten en projectwerk dat gekoppeld is aan het Groningen-systeem. Het Groningen-systeem omvat naast de gaswinnings- en gasbehandelingsinstallaties van het Groningen-gasveld ook de beide ondergrondse gasopslagen in Norg en Grijpskerk, alsmede NAM’s installaties in Delfzijl.

Het GLT-PLUS consortium bestaat uit de volgende partijen: Jacobs Nederland BV, Siemens
Nederland NV, Siemens Industrial Turbomachinery BV, Stork Industry Service BV en Yokogawa Europe Solutions BV. De NAM en de partijen uit het consortium hebben al eerder samengewerkt.

Tussen 1997 en 2009 hebben zij het zogeheten ‘Groningen Long Term Project’ (2GLT project) op tijd en binnen budget afgerond. Het twaalf jaar durende project bestond uit het renoveren van alle gasproductielocaties van het Groningen-gasveld. Dankzij deze renovatie kan er nog vele decennia aardgas uit dit veld worden geproduceerd.

Johan de Haan, namens de NAM verantwoordelijk voor het Groningen-systeem, is zeer tevreden met het nieuwe servicecontract: “Ik kijk uit naar een voortzetting van de succesvolle en efficiënte samenwerking met het consortium. Als we er in slagen om de positieve ervaringen van het GLT project door te voeren op de toekomstige onderhoudsactiviteiten dan ben ik ervan overtuigd dat we goed zijn voorbereid op deze toekomst.” Het Groningen-systeem is erg belangrijk voor de NAM en voor Nederland omdat het goed is voor zo’n 50 procent van de Nederlandse aardgasproductie.

Ook in de toekomst zal Groningen een aanzienlijke rol blijven spelen. “Het Groningen-systeem moet haar huidige capaciteit in het komende decennium behouden om schommelingen in de vraag naar aardgas te kunnen blijven opvangen. Daarom moeten onze installaties zeer goed worden onderhouden en moeten wij ze voortdurend aanpassen en uitbreiden. Investeringen zijn daarom essentieel, dit nieuwe raamcontract vormt hiervoor een goede basis”, aldus De Haan.

Bron: NAM

Nieuwsarchief