NAM meldt succesvolle boring naar aardgas op zee

26 apr 2013

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in de Noordzee met succes een nieuw, tot nu toe onbenut, gedeelte van een bestaand gasveld aangeboord vanaf haar productieplatform K83 in de Noordzee. Dat meldt de NAM op haar website en via haar digitale nieuwsbrief.

Volgens de NAM is dit 'een mooi succes, zeker omdat er een aantal nieuwe werkwijzen succesvol zijn toegepast'. Naar schatting zit er 400 miljoen m3 aardgas in dit deel van het reservoir. De put, met een diepte van ongeveer 3 kilometer, werd geboord in 2012. De daadwerkelijke gasproductie is eind maart 2013 gestart.

De boring is uitgevoerd met het hoogtechnologische boorplatform 'SWIFT10'. Dit platform is op verzoek van NAM speciaal ontworpen om de zogeheten kleine velden in het zuidelijke deel van de Noordzee zo optimaal en efficiënt mogelijk te ontginnen. Er zijn minder mensen nodig op het platform, veel processen zijn geautomatiseerd en de capaciteit van het platform is afgestemd op de eigenschappen van dit deel van de Noordzee. Het platform is in mei 2011 in gebruik genomen en heeft sindsdien een breed scala aan werkzaamheden uitgevoerd.

Dankzij het toepassen van bovengenoemde technieken en processen, het slim gebruik maken van bestaande infrastructuur en kostenbesparingen kan NAM steeds kleinere gasvoorkomens economisch verantwoord in gebruik nemen. Op deze manier worden de Nederlandse bodemschatten optimaal benut en draagt NAM bij aan de ambitie van de Nederlandse overheid om zoveel mogelijk gas uit zogeheten 'kleine gasvelden' te exploiteren.

Bron: NAM

Nieuwsarchief