NAM investeert fors in Noord-Nederland

11 mrt 2009

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) in Assen gaat de komende jaren honderden miljoenen euro’s steken in drie projecten in Drenthe en Groningen. Het geld gaat naar de aanleg van de transportleiding tussen Sappemeer en Langelo, het bouwen van extra compressoren op het Groningen veld en uitbreiding van de capaciteit in de ondergrondse gasopslagen van Grijpskerk en Langelo. Het exacte bedrag dat in de projecten wordt gestoken, kan de NAM nog niet zeggen.

Reden voor de werkzaamheden is het leeglopen van het Groningen veld. Er is inmiddels 1700 kuub gas gewonnen van de oorspronkelijke 2800 kuub. Niet alleen is er nu minder gas beschikbaar, de druk is ook verminderd. Om het gas naar boven te halen zijn extra maatregelen nodig.

Sinds 1995 heeft de NAM al 2 miljard euro geïnvesteerd om extra compressie op het veld te realiseren. Volgend jaar wordt dit Groningen Long Therm project afgerond.

De nieuwe transportleiding moet er komen omdat er in Groningen in de toekomst 24 uur per dag gas geproduceerd gaat worden, onafhankelijk van de vraag. Als er geen vraag is, moet het gas opgeslagen worden in Langelo. Zo is het waarschijnlijk mogelijk om de komende vijftig jaar nog gas in Groningen te produceren.

Nieuwsarchief