NAM doet grote gasvonds bij Ee

09 jan 2012

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een nieuw gasveld aangeboord vanaf een locatie bij het dorpje Ee in Noordoost Friesland. Volgens de maatschappij bevat het nieuwe gasveld ruim 4 miljard m3 aan aardgas. Het veld is hiermee de grootste vondst op land voor de NAM sinds 1995. De put werd aangeboord tussen augustus en oktober vorig jaar. De eerste gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012.

Het nieuwe gasveld, dat ‘Metslawier-zuid’ heet, werd aangeboord op een diepte van 3932 meter en ligt ingesloten tussen twee al bestaande gasvelden. De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren ‘Synergy’ vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee dat tussen het Lauwersmeer en Dokkum ligt. 

De NAM verwacht de komende vijftien jaar gas te kunnen winnen uit het nieuwe veld. Het gasveld bevat naar verwachting 4 miljard m3 aardgas, wat gelijk staat aan het jaarlijks gebruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Metslawier-Zuid hoort tot een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40 procent van alle gasproductie is afkomstig uit dit soort kleinere velden.

De NAM is de operator van het Metslawier-zuid gasveld, EBN B.V (namens de Nederlandse Staat) heeft een belang van 40% in dit project.

Bron: ANP

Nieuwsarchief