Minister Cramer ontvangt 30.000 klimaatbeloften

03 dec 2009

Op maandag 7 december a.s. ontvangt minister Jacqueline Cramer van VROM meer dan 30.000 klimaatbeloften. Ondertekenaars van de klimaatbelofte roepen wereldleiders op om tot een effectief en eerlijk klimaatakkoord te komen op de klimaattop in Kopenhagen die maandag 7 december van start gaat. Tegelijkertijd beloven de mensen die de belofte ondertekenen om klimaatverandering zelf tegen te gaan door te verminderen, te veranderen en/of te vergoeden.De beloftes worden aangeboden door twee FairClimate ambassadeurs, één uit Nederland en één uit Mali. FairClimate ambassadeur én Idolswinnaar van Liberia Moses Swaray brengt zijn klimaatrap voor het eerst ten gehore.

Het ophalen van klimaatbeloftes is onderdeel van de internationale 'Countdown to CO2penhagen' campagne die op 13 december eindigt in Kopenhagen met het aanbieden van de naar schatting wereldwijd 300.000 ingezamelde beloftes uit handen van bisschop Tutu aan Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau. In Nederland wordt de campagne uitgevoerd door ICCO & Kerk in Actie en is het onderdeel van het FairClimate programma van beide organisaties. De beloftes zijn ingezameld bij onder andere kerkleden van de Protestantse Kerk in Nederland, via bibliotheken en festivals en via ontwikkelingsorganisatie Tear en energieleverancier Greenchoice. Ook hebben 44 lokale kerkenraden met bijna 32.000 leden de klimaatbeloften ondertekend.

Tijdens het overhandigen van de klimaatbeloftes worden klokken geluid om te laten weten dat het tijd het is voor een rechtvaardig klimaat. Dit klokgelui is een voorproefje voor zondag 13 december wanneer om 15.00 uur wereldwijd kerkklokken geluid zullen worden. In navolging van een oproep van de Wereldraad van Kerken hebben al meer dan 250 Nederlandse kerken zich via de website klimaatklokkenluiden.nl aangemeld om mee te doen. Ook in Kopenhagen zullen de 13e om 15 uur de klokken luiden, na afloop van een oecumenische kerkdienst waarbij de koningin van Denemarken, bisschop Tutu en vele andere wereld- en kerkleiders aanwezig zullen zijn.

De ondertekenaars van de klimaatbelofte vragen wereldleiders om in Kopenhagen te komen tot een verdrag dat moet inhouden dat rijke landen hun CO2-uitstoot drastisch verminderen en ontwikkelingslanden financiel ondersteunen bij het verminderen van hun uitstoot. Bovendien vragen de ondertekenaars de rijke landen ontwikkelingslanden financieel te steunen bij hun duurzame ontwikkeling en met het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Bron: ANP Pers Support
In Nederland wordt op zaterdagavond 12 december het grote klimaat evenement 'Beat the Heat Now' gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement wordt georganiseerd door de Kopenhagen Coalitie, waar FairClimate deel van uitmaakt. FairClimate ambassadeur Moses Swaray zal ook daar ook optreden.

Nieuwsarchief