Mini-energiecentrales bij Groningse energieproeftuin EnTranCe

15 nov 2012

Deze week worden bij EnTranCe in Groningen, onderdeel van de recent opgerichte Energy Academy Europe, negen brandstofcellen van het type BlueGen geplaatst. Deze minicentrales, ter grootte van een wasmachine, draaien op aardgas en produceren waterstof om er vervolgens elektriciteit van te maken. Het is door zijn hoge omzettingsefficiëntie van 90procent (60 procent stroom en 30 procent warmte) een zeer duurzaam concept. De brandstofcellen worden geplaatst en onderhouden door Eneco.

EnTranCe, een initiatief van de Hanzehogeschool, GasTerra, Gasunie, BAM en Imtech, is de proeftuin van de Energy Academy Europe, waar marktpartijen en kennisinstellingen op het gebied van energie samenkomen. In deze omgeving voor co-innovatie wordt onderzoek gedaan naar energiesystemen van de toekomst. De geplaatste brandstofcellen worden ingezet bij diverse onderzoek- en studentenprojecten naar onder andere ‘smart grids’. Dit zijn slimme energiesystemen die zelf kunnen bepalen welke soort energie wanneer en voor welk doel moet worden ingezet.

De brandstofcellen worden in tweetallen in speciale cabins geplaatst. Daarnaast zal één brandstofcel bij onderzoekslaboratorium RenQi, eveneens in Groningen, worden getest. De restwarmte van de brandstofcellen wordt opgeslagen en  gebruikt bij andere onderzoeken.

Op korte termijn zullen de brandstofcellen op groen gas gaan draaien waardoor het systeem volledig klimaatneutraal wordt. Elke brandstofcel levert dan op jaarbasis een besparing van 5 ton CO2 op. De totale besparing door het plaatsen van de brandstofcellen in Groningen komt op 45 ton CO2 per jaar.

Hanzehogeschool

Nieuwsarchief