Mijlpaal bij proef met waterstof bij Akzo Delfzijl

02 apr 2008

Akzo Nobel in Delfzijl heeft een mijlpaal bereikt met het opwekken van energie uit waterstof ten behoeve van industriële productie. Tijdens het experiment, dat een jaar geleden begon, werden 4.000 draaiuren bereikt. Daarmee heeft de centrale nu meer dan 200.000 kWh electriciteit aan het net geleverd. Volgens een woordvoerder die dit woensdag bekendmaakte, is dit een ,,wereldprimeur voor de hele brandstofcellenmarkt''.

 

Sinds april 2007 doet Akzo Nobel een proef met een innovatieve electriciteitscentrale. Het gaat om een initiatief van Akzo Nobel en het bedrijf Nedstack, met ondersteuning van SenterNovem. De gebruikte brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit, warmte en zuiver water. Hierbij komen geen emissies (2CO2, roet, fijnstof) vrij. Bovendien is de centrale geluidsarm. Waterstof wordt gezien als de energiedrager van de toekomst.

De technologie wordt in Delfzijl voor het eerst op deze schaal toegepast. Het feit dat de fabriek de mijlpaal van 4000 draaiuren heeft bereikt, is van grote betekenis voor het bedrijf NedStack dat de technologie heeft ontwikkeld.

Otto Krediet, topman van NedStack: ,,In het hart van deze brandstofcelcentrale zit de brandstofcel van NedStack die is gebaseerd op de unieke technologie. Tijdens de proef is gebleken wat we al wisten: de brandstofcellen zijn stil, emissievrij, efficiënt en duurzaam''.

Nieuwsarchief