Meer windmolens boven Schiermonnikoog

20 jun 2011

Boven Schiermonnikoog is nog eens plaats voor 80 offshore windturbines. Dat blijkt uit het Structuurplan voor Infrastructuur en Ruimte van minister Schulz van Haegen heeft gepresenteerd. Eerder al werd bekend dat windmolenbouwer Bard uit Duitsland zo’n 120 windmolens gaat bouwen.

In het Dagblad van het Noorden reageerde Energy Valley directeur Gerrit van Werven voorzichtig positief. Het Noorden wil graag dat de bouw van nieuwe turbines wordt geconcentreerd. Het onderhouden van de windmolens en het transporteren van de energie wordt daardoor goedkoper. Dat onderhoud zou bijvoorbeeld plaats kunnen vinden vanuit de Eemshaven.

Offshore windenergie zou wel eens een spurt kunnen nemen omdat de minister ook wil dat stroomnetbeheerder Tennet gaat opdraaien voor de kosten van de aansluiting van de turbines. Die kosten komen nu nog bij de exploitanten van de windmolens te liggen. Wordt de suggestie doorgezet, dan kan dat samen met de concentratie van de windmolens zorgen voor een kostenreducering van 40 procent op de bouw van de turbines. Volgens Van Werven ligt de kostprijs dan op hetzelfde niveau als bij windenergie op land.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief