Max van den Berg: " Eerste gasloze wijk Nederland in Groningen"

14 mrt 2008

In de provincie Groningen wordt gewerkt aan plannen om in de nieuwe wijk Meerstad, tussen Groningen en Slochteren, een ‘aardgasloze wijk’ te maken.

Dat wordt de eerste ‘aardgasloze wijk’ van Nederland, waarbij de inwoners hun woningen op innovatieve wijze gaan verwarmen. Die wijk is dan extra bijzonder juist omdat deze is gesitueerd pal boven de aardgasbel in Slochteren. De wijk illustreert dan op unieke wijze dat het Noorden werk maakt van enerzijds innovatie, en anderzijds van energiebesparing. Dat betoogde de Groningse Commissaris der Koningin Max van den Berg donderdagmiddag in Groningen in het gebouw van de Gasunie tijdens een bijeenkomst van Energy Valley.

De bijeenkomst was gewijd aan het ‘Energieakkoord’ dat recent is afgesloten tussen de Energy Valley-provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Noord-Holland enerzijds en het Rijk anderzijds.

Van den Berg liet weten zeer enthousiast te zijn over dit akkoord en noemde een aantal voorbeelden waarbij in Groningen al aan duurzame energie en innovatie wordt gewerkt. Hij hoopt dat er vanuit het midden- en kleinbedrijf ook veel plannen worden ingediend, die dan eventueel in aanmerking kunnen komen voor steun van de provincie.

Meerstad

De aardgasloze wijk in Meerstad houdt in dat er bij de energieopwekking wordt gekeken naar andere vormen van energieopwekking dan aardgas. Een mogelijkheid is het gebruik van waterpompen om ’s zomers koel water, en ’s winters warm water op te pompen van een diepte van honderd meter. Een andere manier waarop wordt gestudeerd is het verwarmen van de huizen met gebruik van de bodemtemperatuur. Binnen een half jaar moet er duidelijkheid zijn over de vraag wanneer de eerste aardgasloze wijk van Nederland gerealiseerd kan worden.

Nieuwsarchief