Leeuwarder leerlingen als eerste in een elektrische schooltaxi

19 mrt 2010

Acht leerlingen stapten afgelopen week voor hun eerste rit in de nieuwe elektrische taxibus die in Leeuwarden gaat rijden. Leeuwarden heeft hiermee een landelijke primeur.

Even daarvoor gaf Burgemeester Ferd. Crone de autosleutel van deze volledig elektrische taxibus aan Rudy Verwoert, directielid van Kijlstra Personenvervoer. De gemeente heeft de taxi gekocht en verhuurt deze aan Kijlstra. Dit taxibedrijf voert in Leeuwarden het leerlingenvervoer uit en is erg enthousiast om met dit project ervaring op te doen met elektrische voertuigen in hun reguliere dienstverlening. De taxibus rijdt op Groene Stroom van Essent.

De gemeente Leeuwarden kiest ervoor de ontwikkeling van elektrisch voortbewegen concreet handen en voeten geven. Verschillende regionale en landelijke partners, waaronder Kijlstra en Essent, zorgen voor de juiste ingrediënten om versnelling van elektrisch rijden mogelijk te maken. Er is door energiemaatschappij Essent eveneens een proeftuin aanvraag ingediend met deze partners voor 10.000 proefritten, waarmee het project met de taxibus een grootschalig vervolg kan krijgen in de vorm van meer voertuigen en bijbehorende oplaadpunten.

De gemeente Leeuwarden heeft daarnaast een subsidieregeling voor auto’s en sinds september 2009 ook voor elektrische scooters. Inmiddels is er aan 40 scootereigenaren een subsidie toegekend.

Leeuwarden wil in 2020 een stad zijn die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Dat betekent voldoende productie van duurzame stroom, groen gas en schone warmte om in de lokale behoefte te voorzien. De gemeente richt haar aandacht op het stimuleren van energiewinning uit afval, grootschalige zonne-energie, auto's en bussen op biogas, elektrische auto's en boten en effectieve energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Nieuwsarchief