Leeuwarden krijgt zonnepanelenfabriek

05 okt 2007

In Leeuwarden komt een fabriek voor zonnepanelen. Het Nederlandse bedrijf Advanced Photovoltaic Applications (2APA) is begonnen met de bouw. Het bedrijf verwerkt goedkope basismaterialen zoals koper-indium-disulfide en titaanoxide in plaats van het conventionele, dure silicium. Bovendien gaat het APA de vijf lagen waaruit de zonnecel is opgebouwd op een glaslaag spuiten met een technologie die volgens  algemeen-directeur Ben Meester vergelijkbaar is met het opspuiten van verf op de carrosserie in een autofabriek.

Voor zeven miljoen euro bouwt APA de fabriek waar jaarlijks zonnepanelen met een totale capaciteit van vier megawatt gemaakt zullen worden. De panelen krijgen een rendement van zeven procent en zijn daarom ongeschikt voor plaatsing op huizen want daar is een rendement van minstens twaalf procent voor nodig.

In eerste instantie verwacht meester de panelen te verkopen aan grootschalige zonnecentrales die in Spanje in aanbouw zijn. Over een paar jaar moeten verdere verbeteringen aan de dunne lagen waaruit ze zijn opgebouwd een rendement van tien procent opleveren. Dat zou ze geschikt maken voor op het zuiden gerichte Nederlandse daken.

Nieuwsarchief