KEMA neemt kortsluitlaboratorium in Tsjechi

21 dec 2009

Energieadvies- en test- en certificatiebedrijf KEMA – met ook een vestiging in Groningen – neemt het Tsjechische Zkusebnictvi (2Zku) over van OEZ, een dochteronderneming van het Duitse concern Siemens. Het in Praag gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in kortsluittesten van elektriciteitstransmissie- en distributiecomponenten op middenspanningsniveau. Zku bedient met zijn kortsluitlaboratorium klanten uit Europa en groeilanden als Turkije, Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië. Met de overname verstevigt KEMA zijn wereldmarktleiderschap in kortsluitbeproevingen en krijgt directe toegang tot de Centraal- en Oost-Europese markt.
Wereldwijd neemt de vraag naar testdiensten op midden- en (2ultra)hoogspanningsniveau toe. Dit hangt samen met de grotere aandacht voor de betrouwbaarheid van de energievoorziening. KEMA heeft met een hoogspanningslaboratorium in Arnhem en kortsluitlaboratoria in, wederom, Arnhem maar ook Chalfont in de VS een leidende positie in deze markt. De overname van Zku past in de strategie van KEMA om gericht te groeien in zijn kernactiviteiten in de energiewaardeketen. De afgelopen tijd heeft KEMA flink geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn laboratoria. Zo heeft het eerder dit jaar in Arnhem het wereldwijd grootste commercieel opererend hoogspanningslaboratorium in gebruik genomen. Bovendien heeft KEMA het spanningsniveau van zijn kortsluitlaboratorium in Nederland, eveneens het grootste wereldwijd, verhoogd tot 1,100 kilovolt (21,1 miljoen volt). Dit, in antwoord op de trend in onder meer China om meer ultrahoogspanningslijnen toe te passen. Bij Zku werken 31 mensen.

“We zijn zeer verheugd om Zku te kunnen verwelkomen binnen KEMA. Ondanks dat het een relatief klein bedrijf is, biedt deze overname ons interessante, strategische mogelijkheden. Niet alleen geografisch, maar ook producttechnisch. Deze uitbreiding stelt ons kortsluitlaboratorium in Arnhem in staat om zich meer te concentreren op activiteiten op een hoger spanningsniveau. Bovendien zal deze nieuwe locatie onze energieadviesactiviteiten in de regio verder versterken”, aldus Pier Nabuurs, voorzitter Raad van Bestuur KEMA.

Bron: Groninger Internet Courant
Nieuwsarchief