Innovatieve ideeën in voorronde internationale NRG Battle

09 mrt 2011

Duurzaamheid, innovatie en energie waren vrijdag de gehele dag de onderwerpen van gesprek in de Euroborg in Groningen. 24 studenten teams gingen onder toezicht van professionele case instructeurs uit het bedrijfsleven aan de slag met 11 verschillende cases op de 3e International NRG Battle. In teams van 5 personen werd er gewerkt aan belangrijke, complexe vraagstukken uit de energie wereld.

Aan het einde van de dag werden de ideeën gepresenteerd tegenover een vakjury bestaande uit CEO’s en directie leden van onder andere GasTerra, Siemens, Ecofys, Groningen Seaports en Grontmij. Met als voorzitter Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra. De thema’s varieerden van het ballast water in de Eemshaven tot duurzame straatverlichting en van lichaamswarmte genererende energie tot leven zonder energie rekening. 5 finalisten teams van Grontmij, GasTerra, E-on, Light Challenge en Groningen Seaports werden geselecteerd waaruit 1 dagwinnaar bekend werd gemaakt.

De dagzege van deze eerste ronde van de International NRG Battle werd gewonnen door topstudenten uit Eindhoven en Groningen. Het team ontwierp de meest duurzame en energie-efficiënte ijshal ter wereld. Algen spelen hierin een belangrijke rol, op het dak produceren de algen olie welke gebruikt worden om biobrandstof te maken, hiermee wordt warmte en elektriciteit opgewekt. In dit proces komen eiwitten en nutriënten vrij die verwerkt kunnen worden tot hoogwaardige voedingsmiddelen door omliggende organisaties welke gesitueerd zijn in Food Valley regio rondom Wageningen. Grontmij heeft goede hoop dat het ontwerp van de studenten en de expertise van Grontmij in de energie sector leidt tot de realisatie van de duurzame en energie-efficiënte ijshal.

Een vraagstuk over duurzame straatverlichting welke aangedragen werd door de gemeente Groningen, Heerenveen en Assen die samen de krachten bundelen in de Light Challenge werd opgepakt door een internationaal team uit Groningen en Amsterdam. Zij kwamen met een innovatief idee om straatverlichting in gemeentes duurzamer en energie-efficiënter te maken en bereikten daarmee de finale van 23 november 2011, die wordt gehouden tijdens de Energy Delta Convention in het Groningse Martiniplaza. 

Vanuit 3 voorrondes gaan 15 teams door naar de finale. De finalisten worden richting de finale gevolgd door een camera ploeg van Green Dream Productions en de uiteindelijke winnaar wint een documentaire op National Geographic Channel over het winnende idee.

Op Twitter bleef de NRG Battle niet onopgemerkt, binnen 5 uur was het evenement trending topic, er bleek veel interactie tussen de deelnemers en bedrijven. Voor veel bedrijven is de International NRG Battle een uitgelezen mogelijkheid om innovatieve ideeën op te doen en mogelijk talent te werven. Voor de studenten geldt dat dit evenement uitstekend is om ervaring op te doen, zichzelf te presenteren en te netwerken. Al met al een win-win situatie in duurzaamheid. Foto: Zero Fotografie


 

Nieuwsarchief