Innovatief duurzaam scenario voor 2050 wint International NRG Battle

15 jun 2011

Rotterdam, 10 juni – De tweede voorronde van de Interational NRG Battle mede mogelijk gemaakt door GasTerra heeft wederom geleid tot innovatieve oplossingen in het Innovatie Centrum voor Duurzaam Bouwen (ICDuBo). Het thema: "From dreams to reality" werd goed ondersteund in het centrum waar de deelnemers geinspireerd raakten door de talloze innovatieve experimenten voor duurzaam bouwen. Studenten vanuit de hele wereld streden in 15 multidisciplinaire teams om een finale plaats van de International NRG Battle 2011 welke georganiseerd wordt tijdens de Energy Delta Convention op 23 november in Groningen.

De dag startte voor veel deelnemers met een boottocht door de havens van Rotterdam, dit motiveerde de studenten om aan de slag te gaan met innovatieve oplossingen voor cases aangedragen door GasTerra, Siemens, E.ON, A.Hak, Alliander and Groningen Seaports. Daarnaast was er de mogelijkheid om voor een eigen idee een wild card te winnen. Sezar Janan, ingenieur bij Grontmij won deze wild card voor zijn case om transport door de ruimte duurzaam te maken. De zeven cases daagden de deelnemers uit om alles uit de kast te halen voor een finale plaats.

Aan het einde van de dag presenteerde elk team in de vorm van een pitch het idee waar zij aan werkten voor een vakjury bestaande uit CEO's en Directeuren van onder meer Siemens, Grontmij en Groningen Seaports. Vijf teams werden geselecteerd voor een plek in de finale. Een team van Siemens werd uitgeroepen tot de dagwinnaar vanwege het uitgewerkte innovatieve en duurzame scenario voor 2050 waarbij een assesment werd gedaan naar de economische uitvoerbaarheid van wind, gas en e-mobility als de hoofdfactoren voor de elektrische infrastructuur in Nederland. De oplossing lag volgens het team in het clusteren van investeringen en stap voor stap werken aan een duurzame toekomst. Ismaêl Drenth, deelnemer van het winnende team: "De combinatie van technische mensen en mensen die het idee kunnen verkopen heeft er toe geleid dat we nu in de finale staan. Wij hebben er zin in!".

De 2e plaats was voor het 'Astro-economische' idee van Sezar Janan en zijn team waarbij de ruimtevaart een revolutionaire tijd tegemoet gaat doordat de CO2 emissies worden teruggebracht naar nul! Yuliya Masleva: "reizen door de ruimte word niet alleen mogelijk, het is ook nog eens snel, duurzaam en leuk!" De 3e plaats was voor E.ON met een case over het gebruik van CO2 in offshore algen kwekerijen, hierdoor wordt CO2 gebruikt als een bron in plaats van afval. De 4e finale plaats werd gewonnen door een team van Alliander met een case over het reduceren van het energie gebruik door middel van 'Energy Leaders' en social media en de 5e finale plek werd gewonnen door GasTerra met een case over de synergie naar de overgang van een volledig groene markt.

"De ideeen die gegenereerd worden tijdens International NRG Battle kunnen wel eens gaan leiden tot hele interessante dingen voor de toekomst" aldus Bernard Fortuyn, Vice President van de Jury en CEO Sector Energy bij Siemens. De film ploeg van Green Dream District zal de finalisten volgen in hun voorbereiding naar de finale waar de uiteindelijke winnaar een reportage wint op National Geographic Channel. Aan het einde van de dag kregen alle deelnemers de mogelijkheid om te rijden op de elektrische scooters van Noveco en in de elektrische Mini's welke ontstaan zijn door een samenwerkingsverband tussen Siemens en BMW. De studenten vertelden elkaar enthousiast hun bevinding van het rijden in deze elektrische Mini's.

Voor veel bedrijven is de International NRG Battle een uitgelezen mogelijkheid om innovatieve ideeën op te doen en mogelijk talent te werven. Voor de studenten geldt dat dit evenement uitstekend is om ervaring op te doen, zichzelf te presenteren en te netwerken. Al met al, een win - win situatie in duurzaamheid. - JS

Nieuwsarchief