IKEA winnaar Energieprijs Ondernemend Groningen 2012

25 mei 2012

De Groningse vestiging van IKEA is winnaar van de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012. Bruins Visscher Licht, groothandel in licht, mocht de Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen. De jury heeft grote waardering voor de behaalde energieprestatie van IKEA en voor de brede inzet op duurzame bedrijfsvoering. Daarbij vindt de jury IKEA een voorbeeld in hoe het bedrijf omgaat met medewerkers om continu energiezuinige en duurzame prestaties te leveren. Storemanager Jelle Visser ontving de bijbehorende cheque van 10.000 euro vanmiddag uit handen van wethouder Ton Schroor van Economische Zaken.

Met de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012 wil de gemeente ondernemers stimuleren innovatief met energie om te gaan. De mooiste resultaten worden beloond met de prijs. Innovatie en voorbeeldfunctie zijn daarbij belangrijke criteria. De gemeente heeft de ambitie om energieneutraal te worden in 2035.

IKEA heeft het afgelopenjaar een forse besparing gerealiseerd van 51 procent op de gasrekening door het toepassen van een warmtepomp techniek in combinatie met koude-warmte opslag in de bodem. Hiermee wordt de winkel duurzaam gekoeld en verwarmd. Daarnaast doet IKEA meer in haar duurzame bedrijfsvoering, zoals een ver doorgevoerde afvalscheiding, recycling en herbestemmen van afvalstromen. Hierdoor kan de vestiging afvalstromen beperken en soms waarde toevoegen door bijvoorbeeld van etensresten weer biogas te laten maken.

Medewerkers IKEA is er van overtuigd dat er ook nog veel gedaan kan worden en de vestiging heeft een zeer actief programma om besparing en duurzaam ondernemen terug te laten komen in de winkel. Er is een duurzaamheidsgroep die nieuwe ideeën genereert voor de winkel. Ook wordt elke medewerker opgeleid in duurzaamheid en uitgenodigd om nieuwe duurzame ideeën te bedenken. Voor de jury is IKEA een voorbeeld hoe een organisatie met zijn medewerkers continu zichzelf wil verbeteren om energiezuinige en duurzame prestaties te leveren.

Invloed bij klanten De aanmoedigingsprijs van 5.000 euro gaat naar Bruins Visscher Licht. De jury is onder de indruk van de manier waarop het bedrijf haar bedrijfsprofiel in ‘het licht’ van duurzaam ondernemen, technische product innovatie en energiebesparing weet te plaatsen. Als adviserend groothandel heeft Bruins Visscher Licht een grote invloed op de mate van duurzaamheid van de verlichting die zij plaatst bij klanten, maar het stelt zelf ook alles in het werk om duurzaam te ondernemen. De jury vindt het een voorbeeld voor andere bedrijven hoe de vele processen in de bedrijfsvoering tegen het licht zijn gehouden en er zuinige en duurzame alternatieven zijn ingevoerd. De resultaten: een forse energiebesparing door gebruik te maken van zuinige verlichting, groen gas, vermindering van verpakkingsmateriaal door hergebruik en innovatieve oplossingen. Ook medewerkers worden gestimuleerd een bijdrage te leveren.     >>

De jury vindt het sterk dat de maatregelen voortkomen uit een weloverwogen strategie om als groothandel energieneutraal te willen zijn. Hiervoor heeft de organisatie haar eigen programma “Groen Licht” opgezet, acties bedacht en is het ‘gewoon gestart’ met het uitvoeren. Daar waar nog CO2 wordt uitgestoot wordt dat gecompenseerd.       

De jury onder voorzitterschap van wethouder Ton Schroor bestaat uit Wim van Gemert, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool en uit Bert Jan Hakvoort, directeur van de Zeevaart- en energieopleiding aan het Noorderpoort College en voorzitter van de Groningen City Club.

Bron: Gemeente Groningen

Nieuwsarchief