Huisvuilcentrale Alkmaar investeert fors in windmolenpark Borkum

28 dec 2010

Afvalverwerker en energiebedrijf Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar investeert 19 miljoen euro in een groot windmolenpark dat voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum gebouwd gaat worden. Met de deelname in het project verlegt het bedrijf haar focus nog meer van afvalverwerking naar duurzame energielevering.

HVC, dat eigendom is van 56 gemeenten en vijf waterschappen, richt zich sterk op de verduurzaming van de energievoorziening van deze overheden om een bijdrage te leveren aan hun klimaatdoelstellingen. Zo investeert HVC al in zonne-energie en groen gas uit GFT-afval en nu dus ook, samen met 33 andere lokale Duitse Zwitserse en Oostenrijkse energiebedrijven, in windenergie.

De bouw van het windpark, dat op ruim veertig kilometer voor de kust van Borkum wordt gebouwd, zal ongeveer 700 miljoen gaan kosten. De energieproductie bedraagt jaarlijks 750.000 MWh. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 200.000 huishoudens per jaar. HVC zal mogelijk ook investeren in de tweede fase van het windmolenpark.

Bron: Stichting JAS

Nieuwsarchief