Grootste windpark Noordzee volledig in Nederlandse handen

30 aug 2011

De groene investeringsmaatschappij Typhoon Offshore en het energienutsbedrijf voor gemeenten en waterschappen HVC uit Alkmaar hebben het belang overgenomen van BARD Holding GmbH in het te bouwen 600 MW windpark in de Noordzee, 55 kilometer ten noordoosten van Schiermonnikoog. Het grootste duurzame energieproject van Nederland is hierdoor volledig in Nederlandse handen gekomen. BARD blijft bij het windpark betrokken als turbine leverancier.


Dit is vandaag bekendgemaakt door Dirk Berkhout, bestuurder van Typhoon Offshore en verantwoordelijk voor de financiering en contractvorming van het windpark, Wim van Lieshout, algemeen directeur van HVC en Bernd Ranneberg, CEO van BARD Holding GmbH.
 

Publiek aandeel versterken

Van Lieshout: "HVC wil het publieke aandeel in dit windpark zo groot mogelijk maken. Wij stimuleren de participatie van gemeentes, provincies en waterschappen. Nu het park Nederlands eigendom is, kunnen wij daar sneller in schakelen. HVC heeft nu een belang van 15%."

BARD turbineleverancier

Ranneberg: "Wij hebben in Van Oord, HVC en Typhoon Offshore sterke partners gevonden om deze projecten tot ontwikkeling te brengen Wij zijn blij dat wij een oplossing gevonden hebben waarbij wij een belangrijke rol blijven spelen bij dit windpark. De BARD Groep zal een aanzienlijk deel van de sleutelcomponenten leveren aan het windpark, in het bijzonder de turbines en fundaties."

Over Typhoon Offshore

Typhoon Offshore B.V. is de groene investeringsmaatschappij die is gespecialiseerd in de realisatie van offshore windparken in de Noordzee. Typhoon Offshore verzorgt de structurering en financiering van Nederlands’ grootste duurzame energieproject, het windpark in de Noordzee, 55 kilometer ten noordoosten van Schiermonnikoog. Het team van Typhoon Offshore legde eerder de basis voor de windparken Belwind en Prinses Amalia.

Over HVC

Als samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen beoogt HVC bij te dragen aan de doelstellingen van de deelnemende overheden op het gebied van duurzame afvalverwerking en energieproductie. HVC is eigendom van 52 aandeelhoudende gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland en van de vijf waterschappen Delfland, Rijnland, Rivierenland, Schieland & de Krimpenerwaard en Hollandse Delta. Voor deze aandeelhouders voert HVC het duurzame afvalbeheer en de groene-energieproductie uit. Dat gebeurt volgens de wensen en behoeften van die aandeelhouders, waarbij HVC voortdurend streeft naar de optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.

Over BARD

BARD installeert het eerste commerciële windpark op de Duitse Noordzee ("Bard Offshore 1"). 16 van de geplande 80 wind turbines van dit 400MW project zijn inmiddels verbonden aan het netwerk, en 40 van de 80 fundaties zijn geplaatst. BARD Holding GmbH staat aan het hoofd van BARD Groep bedrijven, waaronder BARD Engineering, dat in September 2003 opgericht is als project ontwikkelaar en investeerder in wind op zee. De Bard Groep dekt nagenoeg de volledige waarde keten op het gebied van offshore wind. BARD Emden Energy GmbH & Co. KG produceert de bladen, GRP componenten en complete wind turbines sinds 2006. BARD Tripile fundaties worden sinds April 2008 geproduceerd door Cuxhaven Steel Construction GmbH. In totaal werken er meer dan 1,000 man in Bremen, Emden, Groningen en Cuxhaven.

Bron: Typhoon Offshore, HVC en Bard Holding GmbH

 

Nieuwsarchief