Groot Europees investeringsfonds voor duurzame en efficiënte energie

08 jul 2011

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben een investeringsfonds opgezet voor energie-efficiëntie en duurzame energie. Het zogeheten European Energy Efficiency Fund (EEEF) is gevuld met 265 miljoen euro en wordt gebruikt om projecten te financieren, ze een lening te verstrekken, zelf mee te participeren of garantstellingen af te leveren.

De Deutsche Bank gaat het EEEF beheren. Ze stoppen ook 5 miljoen euro in het fonds, dat verder wordt gevuld door de Europese Commissie (125 miljoen), de EIB (75 miljoen) en het Italiaanse investeringsfonds Cassa Depositi e Prestiti (60 miljoen). De Europese Commissie hoopt dat het fonds kan groeien tot 800 miljoen euro. Daarom zijn andere financiële instellingen uit de Europese lidstaten uitgenodigd om zich bij de vier partijen te voegen.

De Europese Commissie loopt het meeste risico, terwijl de andere partners meer zekerheid hebben dat ze hun inleg terug krijgen. Projecten met een groter risico worden sneller gefinancierd met het publieke geld van de Commissie. Het geld is bedoeld voor projectfinanciering voor lokale overheden, of voor bedrijven die "namens die overheden optreden", zo legt de Europese Commissie uit. Dit kunnen energiebedrijven zijn, Energy Service Companies (Esco’s), leveranciers van stadswarmte of openbaar vervoersbedrijven.

In aanmerking komen vooral investeringen in technieken die de energie-efficiëntie verhogen, zoals micro-warmtekrachtkoppelingsinstallaties (micro-WKK’s), warmte- en koudenetten, zuinige straatverlichting en smartgrids. Ook investeringen in duurzame energie kunnen rekenen op financiering. Projectindieners moeten in ieder geval kunnen aantonen dat hun techniek een CO2-reductie of energiebesparing oplevert van minstens 20%. Omdat de Europese Commissie relatief veel geld aan het fonds beschikbaar stelt, is het niet verwonderlijk dat projecten in lijn moeten zijn met enkele Europese doelstellingen, met name noemt de Commissie doelen die voortkomen uit het zogenoemde Energie Efficiency Plan 2011 en het recente voorstel voor de richtlijn Energie-efficiëntie.

Naast het EEEF is een ander potje opgezet, dat de Europese Commissie vult met EUR 21 mln. Hieruit worden subsidies toegekend voor assistentie voor de technische en financiële voorbereiding van duurzame projecten die gefinancierd worden vanuit het EEEF. De Europese Commissie tovert de in totaal EUR 146 mln niet zomaar uit een hoge hoed, maar hevelt het over vanuit het Europese Hestelprogramma, waarin ongebruikte euro’s zaten, die bestemd waren voor onder meer offshore wind en CO2-opslag. Het EEEF heeft een looptijd van drie jaar.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief