Groningse studenten winnen GasTerra Transitieprijs

22 mrt 2010

Vier studenten van de Hanzehogeschool in Groningen hebben de tweede GasTerra Transitie Jaarprijs in de wacht gesleept. Hun idee: het duurzame dorp.

De jury bestaande uit voorzitter Hugo Brouwer (directeur Energietransitie van het ministerie van Economische Zaken), Hans Alders (voorzitter EnergieNed) en Sacha Silvester (associate professor duurzame productontwikkeling TU Delft) was unaniem van oordeel dat het duurzame dorp van Emely Dollison, Jorrit Bijkerk, Willem Knol en Coos Walinga de hoofdprijs van 50.000 euro had verdiend. Doel van dit idee is op plaatsen waar de bevolking krimpt, dorpen te bouwen die CO2-neutraal zijn en nieuwe kansen bieden voor sociale samenhang, lokale werkgelegenheid en waardebehoud van woningen.

De prijs werd vanmiddag tijdens een speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd congres uitgereikt door minister Tineke Huizinga van VROM.
De GasTerra-transitiejaarprijs is in het leven geroepen om studenten van Hogescholen te stimuleren na te denken over de toekomst van onze energievoorziening. Los van de studierichting kunnen zij individueel of gezamenlijk innovatieve, originele, maar vooral in de praktijk toepasbare ideeën aandragen die in de transitieperiode naar een duurzame energievoorziening het gebruik van energie schoner en efficiënter maakt. Vermindering van de CO2-uitstoot staat daarbij voorop.

Dit jaar waren er 18 inzendingen. Acht teams slaagden erin zich te laten nomineren voor de eindronde tijdens het jaarprijscongres.
De tweede prijs van  20.000 euro ging naar de Groene Waarde van de Avans Hogeschool in Den Bosch. Dit is een consumentenlabel dat de duurzaamheid van een product inzichtelijk maakt. Op de derde plaats (10.000 euro) eindigden het Eco-blok van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de warmteopslagmodule van dezelfde onderwijsinstelling. Het Eco-blok koppelt energieverslinders in de huishouding aan een microwarmtekrachtcentrale. De winnaar van de publieksprijs van 10.000 euro werd aangewezen door de bezoekers van het Jaarprijscongres. Met stemkastjes konden zij hun voorkeur aangeven. Zo viel de Groene Waarde voor de tweede maal in de prijzen. Ook het Eco-blok profiteerde van de publieke waardering. Voorafgaand aan het Jaarcongres konden bezoekers van de internetsite van de GasTerra Transitie Jaarprijs al een stem uitbrengen op een van de genomineerden. Dat leverde de bedenkers van het Eco-blok nog eens 10.000 euro op.

Minister Tineke Huizinga van VROM was enthousiast over het niveau van de inzendingen: ‘De genomineerden van vandaag tonen aan dat zij in staat zijn ons land duurzaam te maken. Ze zijn enthousiast, vernieuwend en praktisch ingesteld. Deze kennis – dit talent – moeten we koesteren. Hulde voor de getoonde betrokkenheid en inventiviteit van zowel GasTerra als de genomineerden.’

GasTerra CEO Gertjan Lankhorst verwees naar het belang van het hoger beroepsonderwijs voor het vinden van structurele energie-oplossingen. ‘HBO-studenten koppelen een hoog kennisniveau aan een praktische instelling. Dat is wat we nodig hebben als we vooruitgang willen boeken in de transitie naar een duurzame energietoekomst.’

De GasTerra Transitie Jaarprijs wordt mede ondersteund door Creatieve Energie, onderdeel van de organisatie EnergieTransitie. Binnen EnergieTransitie zetten bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zich in voor een duurzame energievoorziening in 2050.

Bron: GasTerra

Nieuwsarchief