Groningen wijst kritiek op verkoop aandelen Essent fel van de hand

15 jan 2009

Gedeputeerde Marc Calon van financiën van Groningen is zeer ongelukkig met kritiek die Groningen en andere provincies krijgen op het voornemen om hun aandelen Essent te verkopen. Een deel van die kritiek noemt hij zelf ronduit ‘gelul’, zo zegt hij woensdag in een interview in NRC Handelsblad. De Groningse provinciebestuurders hebben overigens ook kritiek gekregen vanuit de eigen PvdA Tweede Kamerfractie: Kamerlid Diederik Samson roept alle PvdA Statenleden zelfs op om niet akkoord te gaan met de verkoop van de aandelen Essent.

Groningen kan door de verkoop van aandelen Essent aan RWE in een klap maar liefst 558 miljoen euro verdienen, omdat Groningen in totaal zes procent van alle aandelen heeft. RWE heeft een bod uitgebracht van 9,9 miljard euro op het totale aandelenpakket.

Velen vragen zich af waarom Essent niet gewoon samen gaat met Nuon, om op die manier een groot Nederlands energiebedrijf te laten ontstaan. Deze optie zou zijn tegengehouden door de topmanagers van Essent en Nuon, die het niet met elkaar eens konden worden of het niet met elkaar kunnen vinden.
In het interview met NRC Handelblad laat Calon weten dat hij als wel fel heeft geijverd voor een fusie met Nuon. Hij bracht daarvoor zelfs een bezoek aan zijn collega gedeputeerde in Friesland. Onduidelijk is overigens waarom die poging is mislukt.

In elk geval is volgens Calon verkoop van de aandelen aan RWE nu de beste optie. Volgens hem had Groningen eerder geprobeerd haar aandelen aan het Rijk te  verkopen, maar had het Rijk geen belangstelling. Hij is het dan ook volstrekt niet eens met kritiek als zouden provincies nu plotseling rijk worden nu ze hun aandelen aan RWE verkopen, terwijl het Rijk vroeger geen belangstelling had voor de aandelen. Hij noemt het volgens NRC ‘gelul’dat de provincies op deze manier rijk zouden worden. “De verdubbeling van de N33 kost 140 miljoen. Eurlings had dit geld niet. Als provincie dragen we zelf 50 miljoen bij aan nota bene een Rijksweg’’, aldus de gedeputeerde.

Groningen heeft al een besteding gevonden voor de 558 miljoen euro. Bijna de helft (2250 miljoen euro) is bestemd voor co-financiering van projecten die het Rijk betaalt als compensatie voor het afblazen van de Zuiderzeelijn, zoals spoorlijnen van Groningen naar Heerenveen en Veendam. Ook gaat er geld naar de stadstram, naar de verdubbeling van de N33 en is er geld gereserveerd als lening aan het netwerkbedrijf Enexis. Alleen moeten Provinciale Staten nog wel instemmen met de voorstellen van GS, evenals de Staten in de andere provincies die aandeelhouder zijn van Essent.

 

Nieuwsarchief