Groningen tekent convenant Energiebesparing bij supermarkten

04 nov 2010

Groningen gaat het convenant Energiebesparing bij supermarkten ondertekenen. Voor supermarkt-ondernemers heeft deelname aan het convenant het voordeel dat ze daardoor flexibeler zijn in het realiseren van besparings-maatregelen. Voordeel voor de gemeente is dat in veel minder gevallen inzet nodig is op het proces om in individuele gevallen maatregelen te laten nemen. Deelnemende bedrijven regelen dat zelf op een manier die het beste past bij hun situatie.

Met het ondertekenen van het convenant sluit Groningen aan bij het initatief van de gemeenten Amsterdam en IJmond om energiebesparende maatregelen bij supermarkten te stimuleren. In Groningen zijn 46 supermarkten betrokken bij het gemeentelijk project dat zich richt op energiebesparing. Via de toetreding van Albert Heyn en Plus tot het convenant zijn er al 18 supermarkten in Groningen waarop het voordeel van het convenant van toepassing is. Dat aantal zal ongetwijfeld nog toenemen.

De gemeente Groningen is in 2008 het project ‘Energiebesparing bij supermarkten’gestart. In het kader van dit project zijn alle supermarkten in Groningen bezocht en zijn er afspraken gemaakt over het treffen van energiebesparende maatregelen, zoals de dagafdekking bij koel- en vriesmeubelen. Volgens de wet- en regelgeving, in dit geval het Activiteitenbesluit, moeten alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar worden getroffen. Het handhaven van deze maatregelen is een tijdrovende activiteit waarbij in sommige situaties bestuursrechtelijke maatregelen noodzakelijk zijn. Voor supermarkten die niet zijn toegetreden tot het convenant en waarbij niet vrijwillig maatregelen worden getroffen wordt een handhavingstraject uitgevoerd.

Voor supermarkten die niet zijn toegetreden tot het convenant en waarbij niet vrijwillig maatregelen worden getroffen wordt een handhavingstraject uitgevoerd.

Groninger Internet Courant

 

Nieuwsarchief